click click

Wednesday 31 August 2011

delicate delicacy..

2 syawal..ada member lama tegur masa time beraya..dia nak bg cadangan tolong tulis blog n bykkn gambo sbb dia punya brain hanya tertarik dgn graphic n kontras...bukan apa..for me as an excuse,kalo buat blog kbykkn masa ideanya dtg seadanya cuma..my fingers move as they receive the signals from the cerebral cortex and basal ganglia..tp bg menghormati 'permintaan' minority ni sempena bulan mulia aku buatla entry yg penuh graphic...(tp begitu sukar sebenarnya mencari bahan..kena rajin tangkap gambo..n edit2..n saved..and publish..and then storyline part with the gambos..

gambo ni aku amik semasa Ramadhan..this is because this atypical kuih is only famous during Ramadhan n to make it extremely exclusive : it is only famous in Terengganu..scr fizikalnya memang nampak mcm saling xtumpah seperti kuih bahulu,adapun mereka bukanla saudara kembar...namanya NEKBAT (orang Tganu jer kot yg tahu..)..
my name is Nekbat..im not a terrorist...
Nekbat di atas kebiasaannya memang mcm ni..pucat2 sikit warnanya..size variable...usually they are made as small as thumb-sized...and cara masaknya sangat mudah hanya perlu 'sira' dengan air gula..then their size will swell up...4-5 times from it's original size.(**xheranla ada seorang penduduk Pahang memberitahu dengan bebasnya org Tganu xreti buat bahulu,rupa2nya setelah disiasat dia telah tersalah beli Nekbat and thought it is a bahulu).

see ...u can see it's sticky looking texture...
 kalau dh siap nekbat ni dikira juadah glamour bulan posa..biasa dijual sebelum dimasak kerana terlalu mudah nak sediakan n kalo dijual selepas masak x menguntungkan ruang bagi peniaga untuk menjualnya (sebab size does matter)..

Banyak pulop ceriter kat atas..sorry sorry..okla just have a look for few compulsory delicate delicacies of Raya biscuits and juadahs.. as followings...(kuih2 ni wajib dimakan oleh aku di hari raya dgn syarat makannya di rumah orang lain..)

Tuppat...or ketupat Daun Palas...berbeza dgn ketupat negeri lain...well balanced .




mee kari...lagi sedap kalo ada kerang...

kuih sarang semut..serious kalo cukup rangup ada kelass
kuih bunga cina..aka semperit..if cukup susu tepung memang sedap rasanya..creamer and milkier..
kuih jakarta : see the centrally filled with dried coconut makes it smells so good.



popia mini : kalo sambal ikan ni sedap ni..











Laluan ke Kampung Jerung...i think so.(xpernah dengo ada nama kampung ni before).
setelah makan kuih adalah melegakan untuk memandu di kawasan2 terengganu yang masih belum diteroka secara rutin sebelum ini..time ni la nak sesat di kampung2 yang xpernah kita dengo nama-nama kampung tersebut wujud..if u are lucky enough you can see this green picturesque street view..
see the lalang2..and the big trees that shade the small crops.


iktikaf and iktiraf..
Last sekali setelah berkepenatan berjalan2 n makan2 penuhkn perut yg bukan ruminan...jangan lupa singgah seawal yang mungkin untuk tunaikan solat..jangan hancurkan pengorbanan sebulan Ramadhan dengan nafsu sebulan Syawal..

Sekiranya perut masih penuh sehingga tidak mampu bergerak dan hanya mampu bergerak seperti ular jangan tergopoh2 meneruskan perjalanan..berniatla iktikaf di masjid terdekat..huhuhu..gambo ihsan dari seorang sahabat yang sedang beriktikaf setelah nawaitu menziarahi sahabat berjaya di executekan...


sekian : "sesuatu yang BIASA bagi kita boleh jadi BIASA juga utk orang lain di bulan Syawal ini".

No comments:

Post a Comment